Mange danske ejendomme er ramt af mos belægning på både fliser, hustage og andet murværk. I langt de fleste tilfælde er der ingen fysisk grund til at fjerne mosset. Erfaringer og flere rapporter viser nemlig, at mosset som oftest ingen skade gør, på det materiale det sidder på. Men mange synes ikke ligefrem, at mosset pynter og vil derfor gerne have det fjernet alligevel. Men skal mosset væk, er der nogle ting man bør tænke over.

Når man først går i gang med at fjerne mosset, er det vigtigt, at man gør det under stor hensyntagen til det materiale, som mosset vokser på. Går man for hårdhændet til værks, risikerer man f.eks. at ødelægge tagbelægning eller fliser. Når mosset skal fjernes fra murværk, tag eller fliser bør man i første omgang forsøge blot at fjerne det med hænderne eller med vand og en blød børste, for at være så skånsom som mulig. Er dette ikke nok, kan man f.eks. forsøge sig med algerens. Algerensen sprøjtes på og kan så efter et stykke tid spules væk med haveslangen. Eller man kan vente på regnvejr og lade naturen gøre arbejdet.

Der bør aldrig bruges redskaber eller eksempelvis højtryksrenser til at fjerne mos. Dette vil næsten uden tvivl skade fliser, tag eller murværk, hvorved der blot dannes grobund for yderligere mos vækst. Mos og andre algevækster har nemlig bedre betingelser for at sætte sig på ru og ujævne overflader.

Mos opstår som regel på områder som ligger i skygge og ofte også på områder med stor fugtighed. Så en god måde at bekæmpe mosset på, og sørge for at det ikke kommer igen, hvis man først har fjernet det, er ved at sørge for at lede vand væk, så fugten mindskes og ved at lukke sol og luft ind.

Yderligere oplysninger om bekæmpelse og fjernelse af mos kan findes på http://fjernmos.dk

Disclaimer