Behov for en billig tilstandsrapport, en billig elinstallationsrapport eller et billigt billig energimærke ? Så se her, hvordan du kan få op til 3 attraktive tilbud på denne slags rapporter – gratis og uforpligtende. På maksimalt tre minutter kan man på onlineportalen Boligtilstand.dk oprette en opgave ved at udfylde formularen online. I løbet af to dage modtager du op til tre konkrete tilbud fra specialister i dit område, som gerne vil udforme en billig tilstandsrapport, en billig elinstallationsrapport eller et billigt energimærke for dig.

En tilstandsrapport er en samlet visuel vurdering af en boligs synlige skader og risiko for fremtidige skader. Den bygningssagkyndige, der udformer tilstandsrapporten, gennemgår bygningen og sammenligner den med andre bygninger af samme type, alder og stand. Bygningen vil ikke blive sammenlignet med et nyt hus. En tilstandsrapport er resultatet af denne gennemgang. Normalt udarbejdes en tilstandsrapport i forbindelse med et hussalg. I forbindelse hermed henviser ejendomsmægleren gerne via forsikringsselskabet til en byggesagkyndig, der tit er placeret i den høje ende af prisskalaen. En smartere måde er at få 3 friske tilbud fra uafhængige bygningssagkyndige nær dig – gratis og uforpligtende – på websitet Boligtilstand.dk. På denne måde kan man spare op til 20% på regningen. En tilstandsrapport leverer både sælger og køber et overblik over boligens tilstand. Således undgår man misforståelser og ansvarsmæssige stridigheder. En grundig rapport er derfor et vigtigt værktøj for både køber og sælger. En boligkøber vil ofte anmode om en tilstandsrapport og det er sælgers ansvar, at få udarbejdet en sådan rapport. Du skal som sælger være opmærksom på, at hvis du glemmer at få skrevet en tilstandsrapport, så kan du på et senere tidspunkt gøres ansvarlig for fejl og mangler i ejendommen. En tilstandsrapport er normalt gyldig i 6 måneder fra den dato, hvor den bygningssagkyndige indberetter tilstandsrapporten. En forlængelse af tilstandsrapporten bør bestilles senest 7 dage før udløbsdatoen. En allonge til tilstandsrapporten bliver normalt tilføjet når der er lavet forbedringer udført på ejendommen i forhold til den gyldige billig tilstandsrapport og kan kun foretages i tilstandsrapportens gyldighedsperiode. En allonge øger således ikke tilstandsrapportens gyldighedsperiode. Med en gyldig tilstandsrapport er der mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring, der dækker mulige fejl og mangler i op til 10 år. Et energimærke er en rapport over en ejendoms energimæssige tilstand baseret på en almindelig anvendelse af bygningen. Ved en energimærkning bliver ejendommen inspiceret af energikonsulenten, som laver et energimærke og en energiplan.

Siden 2010 har sælgeren af en ejendom været forpligtet til at tilvejebringe energimærkning før en evt ejendomsmæglers annoncering af bygningen til salg. En manglende energimærkning kan medføre en bøde på op til 40.000,- kr. Loven foreskriver, at sælgeren af en bygning skal tilvejebringe en gyldig energimærkning ved salg. En energimærkning er ofte gyldig i ti år. Endvidere skal større bygninger med et etageareal på mindst 1.000 kvm have udarbejdet jævnlig energimærkning mindst hvert 6. år. Energimærkning skal foretages, i god tid før gyldigheden af den gyldige energimærkning af boligen udløber. Boligforeninger skal én gang om måneden foretage registrering af ejendommens forbrug af energi og vand, herunder varmt brugsvand samt de energi- og vandforbrugende installationers driftsforhold. Formålet med den tvungne energimærkning er at motivere til energibesparelser for på den måde at mindske udledningen af kuldioxid i atmosfæren samt mindske afhængigheden af fossile brændstoffer. Ejendomme opført efter 2010 skal have karakteren A. Et energimærke er lovpligtig ved salg af énfamiliehuse, rækkehuse, stuehuse til landbrugsejendome og kontorhuse. Ejendomme mindre end 60 m2 er dog fritaget fra pligten til energimærkning.

Disclaimer