Mange boligkøbere føler sig ofte vildledt, når de skal købe bolig. Læs her, hvad du skal for at undgå at få en dårlig oplevelse med dit boligkøb.

Søndag efter søndag suser danskere på udkig på fx åbent hus efter en ny bolig rundt omkring i landet sammen med ejendomsmæglerne. Rundt regnet 66.000 ejerboliger er ifølge Boligsiden.dk boligudbudsstatistik til salg i hele Danmark lige nu. Men mange boligkøbere føler sig vildledt, når boligdrømmene skal opfyldes.

Derfor hører forbrugerrådet jævnligt om problemer i forbindelse med boligkøb, og også hos Dansk Ejendomsmæglerforening er man opmærksomme på, at nogle boligkøbere føler sig vildledt af ejendomsmæglerne. Især efter den nye lov om at ejendomsmægler kun er sælger mand.

På din side af bordet

Det vigtigste råd fra Forbrugerrådet og Dansk Ejendomsmæglerforening er: Hyr din egen købermægler eller boligadvokat. Sælger får professionelt hjælp, derfor vil det være dumt som køber ikke også at få professionelt hjælp.

Mange boligejere tror fejlagtigt, at ejendomsmægleren er uafhængig, men det er ikke tilfældet. De er sælger mand.

Uafhængig boligadvokat

“Hvis man ønsker køberrådgivning i forbindelse med et boligkøb, er det derfor en god idé at alliere sig med en uafhængig boligrådgiver, f.eks. en købermægler eller en boligadvokat med ekspertise på området.

I flere andre lande har man ifølge Dansk Ejendomsmæglerforening, en langt større tradition for, at både købermægler og sælger har hver deres mægler.

Bedst for kunden

“Boligadvokater eller købermæglere er troværdige, fordi de repræsenterer en part i en sag. Det samme ønsker vi, skal gøre sig gældende i bolighandler. Hver part sin køberrådgiver altid. Den man hyrer til opgaven, gør selvfølgelig det bedste for deres kunde. En ejendomsmægler skal sørge for, at kunden for det bedste mulige boligsalg, ellers er han ifølge ejendomsmægler loven erstatningspligt.

Forbrugerrådets 3 tips:

  1. Ejendomsmægleren er kun sælgers rådgiver

Mange boligejere tror helt fejlagtigt, at ejendomsmægleren er uafhængig, men det er ikke tilfældet. Hvis man som sælger ønsker køberrådgivning i forbindelse med et boligkøb, er det derfor en god idé at alliere sig med en uafhængig boligkøbsrådgiver, f.eks. en købermægler eller boligadvokat med ekspertise på området, eller med en købermægler, som nogle ejendomsmægler kæder også tilbyder.

  1. Brug altid tilstandsrapporten

Det er en god idé at sætte sig grundigt ind i tilstandsrapporten på Boligen. Hvilke skader er der, hvor mange er der, hvor alvorlige er de, og især hvad det vil koste at udbedre. Det er ikke nødvendigvis sådan, at fire K2’ere er bedre end én K3’er. Søg f.eks. råd hos en håndværker i forhold til hvad evt. udbedringer vil koste, og brug det i forhandlingerne om boligens pris.

  1. Søg køberrådgivninginden du skriver købsaftalen under

Det er en god idé, at få en købermægler eller en boligadvokat til at se købsaftalen igennem, inden du skriver under. Uanset hvad, skal du som minimum sikre dig, at der er et advokatforbehold i købsaftalen, inden du skriver aftalen under. På den måde har du mulighed for at komme ud af en købsaftale, hvis vilkårene for købet er urimelige, eller ikke som du forestillede dig.

Dansk Ejendomsmæglerforenings 3 tips:

  1. Hver part skal have sin rådgiver

Købermægler eller Advokater er troværdige, fordi de repræsenterer en part i en sag. Det samme, ønsker vi, skal gøre sig gældende i bolighandler. Hver part, sin rådgiver. Den man hyrer til opgaven, gør selvfølgelig det bedste for sin kunde. En ejendomsmægler skal sørge for, at kunden for det bedste mulige salg, ellers er han ifølge lovkrav erstatningspligtig.

  1. Undersøg boligmarkedet

Se dig rigtig godt for. Dan dig et overblik over hele boligmarkedet. Tjek de forskellige boligportaler på nettet og se, hvad andre boliger er til salg for og sørg for at se mange boliger. På den måde kan du bedre spore dig ind på, hvad der er den helt rigtige bolig.

  1. Søg professionelt råd

Få en håndværker til at tjekke, om boligen trænger til en renovering. En håndværker kan give dig et prisoverslag på, hvad det vil koste, hvis noget skal laves om. Sørg for at få gode råd i forhold til låntagning. I forbindelse med selve bolighandlen er juraen gennemsystematiseret, men på låneområdet har bankerne en stor opgave i forhold til at rådgive i mellem de forskellige muligheder for boliglån.

Både købere og sælgere kan finde flere gode råd til købs­ og salgssituationer på Erhvervs­ og Byggestyrelsens site www.boligejer.dk.

Nem Ejendomsmægler Østerbro hjælper dig gerne med både boligsalg og køb.

Disclaimer